Kesayangan ♥ ♥ ♥

Thursday, February 2, 2012

♥ (✿◠‿◠) Keistimewaan Wanita Disisi Islam ♥ (✿◠‿◠)

() Tahukah anda bahawa wanita mempunyai banyak kelebihan disisi Islam berbanding lelaki . :)  

() Peluang untuk mendapat pahala terbuka luas hanya dengan mentaati suami dengan sebaik mungkin. :)

() Di sini, Azie ingin bersama-sama pembaca blog.. mengenai KELEBIHAN KAUM WANITA BERBANDING LELAKI :)  


Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. :) 

Ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W tentang hal tersebut, baginda menjawab :

" Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang penyayang tidak akan sia-sia"
Anak perempuan lebih istimewa

~ Daripada Aisyah r.a : "Barang siapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka "

Kelebihan ibu

~ Syurga di bawah telapak kaki ibu

~ Apabila dipanggil akan engkau oleh kedua ibubapamu , maka jawablah panggilan ibu mu dahulu

Kelebihan taat kepada suami

~ Wanita yang taat pada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki tanpa dihisab.

~ Aisyah r.a berkata "Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W, Siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita ? Jawab baginda "Suaminya" . " Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah S.A.W "Ibunya."

Ibadah Wanita

~ Wanita apabila sembahyang 5 waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatannya, serta taat akan suaminya, masuklah dia dari mana-mana pintu syurga yang dikehendakinya

~ Setiap wanita yang menolong urusan suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun)

Keistimewaan wanita dalam melahirkan dan menjaga anak

~ Apabila seorang wanita mengandung dalam rahimnya, maka beristigfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T mencatatkan baginya setiap hari dengan seribu kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.

~ Apabila seorang wanita mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T mencatatkan baginya pahala orang berjihad pada jalan Allah S.W.T

~ Apabila telah lahir seorang anak dan disusuinya, maka bagi ibu itu setiap tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

~ Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur dan menjaga anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T
No comments:

Post a Comment